Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах




НазваAltura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах
Сторінка1/5
Дата конвертації30.06.2013
Розмір0.51 Mb.
ТипДокументы
skaz.com.ua > Спорт > Документы
  1   2   3   4   5

Кава

 АЛЬТУРА ГАНЬ КОАТЕПЕК

Altura High Coatepec – «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах.
 АМЕРИКАНО

Americano, Caffе Americano - еспрессо, розбавлений водою.
 АМЕРИКАНСЬКИЙ СТУПІНЬ ОБСМАЖУВАННЯ

American Roast - кава, обсмажена під традиційний американський смак, - до середньо - брунатного кольору.
 АНКОЛА

Ankola - рідко використовувана ринкова назва сорту кави з північної Суматри.
 АНТІГУА

Antigua - ринкова назва одного з найвидатніших сортів гватемальської кави, вирощеного в долині поряд із стародавньою столицею Гватемали – Антигуа.
 АРАБІКА

Arabica, Coffea Arabica – перший культивований вид кавового дерева, що є найпоширенішим, складає приблизно 70% всієї вирощуваної в світі кави. Напій з Арабіки значно перевершує за якістю напій, приготований з кави іншого основного комерційного виду кавового дерева – Кави Робуста (Robusta). Всі кращі, неординарні сорти кави і всі сорти кави категорії Спешиалті Майлд (specialty Мild) відносяться до типу Арабіка.
 АРАВІЙСЬКЕ МОККО

кава, вирощена в суворо визначеному місці – південно-західній частині аравійського півострова, на побережжі Червоного моря, в гористому районі нинішнього Ємену. Найстаріша зі всіх культивованих сортів кава, примітна своєю насиченою щільною консистенцією (Тілом) і виразно багатою, винною кислинкою.
 АРОМАТ

Aroma - приємний запах гарячої, свіжозвареної кави. "Аромат", так само як і "Букет", "Кислотність" та "Тіло напою", є одним з найважливіших критеріїв оцінки, використовуваних дегустаторами при каппінгу, сенсорній оцінці кави.
 АРОМАТИЗОВАНА КАВА

Flavored Coffees – обсмажені кавові зерна, в які додано смакові ароматизатори.
 АРУША

Arusha - ринкова назва сорту кави зі схилів гори Міру (Mt.Meru) в Танзанії.
 АРОБУСТА

Гібриди двох видів, Арабіки і Робусти, яку вирощують в Кот-д’ Івуарі.
 АМБРІШ та АНДУЛО

сорти ангольської арабіки. Зовсім недавно, в середині 70-х років, Ангола належала до крупних виробників кави. Були роки, коли країна збирала до 160 тисяч тонн зерен, головним чином робусти. Ангольська робуста вважалася однією з кращих в Африці. Вона дає нейтральний, але дуже міцний настій і використовується як наповнювач в кавових сумішах. Місцеві сорти арабіки нагадували бразильський Сантос. Ангольська арабіка купувалася у великій кількості багатьма європейськими країнами. Сьогодні ці назви представляють чисто історичний інтерес. Виробництво кави останніми роками неухильно знижувалося. Так, якщо в 1982 році ще збиралося 35 тисяч тонн зерен, то вже в 1990 році всього лише 9 тисяч тонн. В даний час ангольська кава практично недоступна для споживачів, про що доводиться жалкувати.




Кава

 ІНДОНЕЗІЯ, ІНДОНЕЗІЙСЬКА КАВА

Найголовніший виробник робусти в світі. Робуста низької якості культивується на островах Балі, Флорес, Ява, Суматра, Сулавеси. Вона має простий смак, використовується в основному на місцевому ринку і лише як наповнювач в кавових сумішах. Робуста кращої якості експортується. Серед виробників індонезійської арабіки виділяються три найзначніші острови – Ява, Сулавесі і Суматра. В середині XIX століття яванської арабіки вироблялося так багато, що в Європі її називали не інакше як одним словом Ява. Зерна Яви нині змішують з йєменським Мокко і отримують знамениту на весь світ суміш Яванське Мокко. На Яві вирощуються комерційні сорти кави, звані  Олд Говер-мент (Old Government)Олд Браун (Old Brown), Олд Ява (Old Java). Особливістю цих сортів є те, що вони зберігаються на складах до трьох років. При такій витримці зелені зерна перетворюються на світло-коричневі, набуваючи повноти і багатства смаку, насиченості, але втрачаючи в кислотності. Ці сорти вважалися до другої світової війни кавою виключно для гурманів. Проте після війни зникли з ринку, але недавно знову були відновлені. Поки що їх все ще важко купити. В цілому яванська арабіка дає пікантний ароматний напій, м'який і збалансований, з нижчою кислотністю, ніж кава з Суматри і Сулавесі. Арабіка з другого великого індонезійського острова Суматра знаменита своїми сортами  Манделінг (Mandheling) і Анкола (Ankola). Багато хто вважає їх найповнішими і найсмачнішими у світі сортами. Обидва сорти вирощуються біля порту Паданг, в західній і центральній частині острова на високогірних плантаціях (1000-2000 метрів над рівнем моря). Сорт Лінтонг (Lintong) також оцінюється дуже високо. Деякі знавці віддають йому перевагу навіть перед Манделінгом. Непоганий і сорт Гайо Маунтін (Gayo Mountain), який готується з використанням невеликої кількості прянощів. Деякі сорти кави Суматри зберігають на складах до одного року і більше, щоб у зерен виробився бажаний присмак диму. Існує шість ступенів якості індонезійської кави, краща кава позначається буквами АР. В цілому кава з Індонезії примітна багатством смаку, насиченістю, тривалим післясмаком, ароматом і кислотністю. Це ідеальна кава для тих, хто любить достатньо «важкий» напій, смак якого не забивається навіть молоком.
 ІСМАІЛІ (ISMAILI)

Ринкова назва якісного сорту кави з центрального Ємену. Також позначає традиційний різновид Йеменської кави з круглим, як горошина зерном і чудовими характеристиками напою.
 ІСПАНСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ

Також його називають Французьке обсмажування, Глибоке обсмажування, (Spanish Roast, French Roast, Heavy Roast) - кава, обсмажена значно темніше за традиційним американським обсмажуванням. Може розрізнятися за кольором від темно коричневого (дивися обжарювання Еспрессо), до майже чорного (дивися Темне Французьке обжарювання).
 ІТАЛІЙСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ

(Italian Roast) Ступінь обсмажування кави значно темніший, ніж, до прикладу, традиційна американська норма. Зазвичай має темно коричневий колір, пікантний гірко-солодкий букет.
 ІТУР

Itur – один з двох найкращих сортів Заїрської арабіки , що вирощуються біля руандо-бурундійськой межі на великій кількості крихітних плантацій.




Кава

 БАЛАНС

Balance – дегустаційний термін для кавового напою, в якому жодна з складових букета не затіняє іншу, і при цьому напій має достатньо складний цікавий і завершений букет.
 БАНІ

Ринкова назва якісного, з низькою кислотністю, сорту кави з Домініканської Республіки.
 БАРАГОНА

Barahona - ринкова назва сорту кави з північного заходу Домініканської Республіки. Багато хто вважає цю каву найкращою з усіх у Домініканській республіці.
 БАРІСТА

Barista - італійський термін для бармена, досвідченого і кваліфікованого у мистецтві приготування напоїв на основі еспрессо.
 БАГАТСТВО ХАРАКТЕРИСТИК

Richness – задовільна повнота букету, Тіла напою або Кислотності.
 БРАЗИЛІЯ, БРАЗИЛЬСЬКА КАВА

Одна з країн, на території якої вирощується величезна кількість сортів кави. Більшість сортів бразильської кави збираються недбало і проходять найпростішу обробку, тому не відносяться до кави категорії спешиалті. Кращі сорти кави (зазвичай оброблений сухим способом Сантос Бурбон) можуть мати чудовий глибокий, складний, солодкий букет, і часто використовується при складанні еспрессо сумішей. Майже вся бразильська кава вирощена відносно на невеликій висоті, але різні способи обробки плодів кави (вологий, а також сухий і напівсухий натуральні способи видалення м'якоті плоду) дозволяють отримувати чудові сорти бразильської кави.
 БУГІШУ, БУГІЗУ

Bugishu, Bugisu – ринкова назва для кави виду Арабіка, вирощеного на схилах гори Елгон (Mt. Elgon) в Уганді (Uganda). Вважається найкращою кавою Уганди.
 БУРБОН

Bourbon – різновид кави Арабіка. Різновид кави Бурбон вперше з'явився на острові Бурбон, сучасна назва острова – Реюньон. Деякі з кращих латиноамериканських сортів кави походять від різновиду Бурбон. Вважається, що Бурбон – різновид кави, найбільш близький до оригінальної кави, знайденої в Ефіопії більше 1000 років тому.
 БУРБОН САНТОС

Bourbon Santos – також відоме як Сантос. Ринкова назва кави високої якості з Бразилії, що зазвичай поставляється через порт Сантос, і вирощуваного в районі Сао Паоло або в південній частині Мінас Жірайс (Minas Gerais State). Назва Бурбон Сантос іноді також використовується для позначення будь-якої високоякісної кави Сантос, але, як правило, повинна позначати каву Сантос, вирощену з різновиду Бурбон. В цьому випадку приготований напій матиме більш виражені фруктовий відтінок букета і кислинку, на відміну від напою, приготованого з бразильської кави інших різновидів.
 БУРУНДІЙСЬКА АРАБІКА

Арабіка мокрої обробки з Бурундії (Африка). Класифікується на сім ступенів якості від ААА до ВВВ. Найякісніша кава (класу ААА) дає чудовий напій. Кава нижчої якості годиться для змішування. Бурундийську каву цінують в багатьох країнах, зокрема в країнах, що є головними каво споживачами, за її аромат, багатий специфічний смак, насиченість і чудову кислотність.
 БУЛЬЙОННИЙ ПРИСМАК

Приємний присмак, відчутний у багатьох легких східно-африканських сортах, віддалено нагадує смак легкого бульйону; часто супроводжується ледве помітним цитрусовим присмаком. Дегустаційний термін.
 БУКЕТ

Flavor – визначення загального балансу Кислотності, Щільності і Аромату напою в каппінгу, або сенсорній оцінці кави. Дегустаційний термін
 БОЛІВІЙСЬКА КАВА

Зерна арабіки з Болівії, експортуються в ряд європейських країн. Оскільки болівійська кава поступається за якістю іншим країнам, її використовують переважно для складання сумішей.
 БОНІФЬОР

Воnifieur — кращий сорт гваделупської арабіки, має чудову якість, але не дуже популярна.
 БОРОШНИСТИЙ ПРИСМАК

нагадує смак крупи з високим вмістом крохмалю, наприклад, геркулес, іноді зустрічається у недосмаженій робусті; неприємний компонент, що знижує якість і сортність кави.




Кава

 ВИДАЛЕННЯ М’ЯКОТІ

Термін, який описує процедуру видалення клейкої м'якоті свіжозібраного кавового плоду механічним шляхом. Механічна обробка є альтернативою традиційній вологій обробці, яка полягає у вимочуванні і промиванні зерна.
 В ОБОЛОНЦІ, В ПЕРГАМЕНТІ

En Pergamino, In Parchment - визначення для кави, що пройшла вологу обробку і поставляється у висушеній оболонці, не видаленій з кавових зерен. Оболонка видаляється до обсмажування, процес видалення називається лущенням.
 ВАКУУМНО-ФІЛЬТРОВИЙ МЕТОД

Vacuum-filter Method - Метод заварювання, що відрізняється від інших фільтрових методів тим, що вода проходить через мелену каву за допомогою виникаючого часткового вакууму.
 ВАЛЛЕНФОРД

Wallenford Estate - якийсь час тому це визначення позначало найкращу і найдобірнішу каву сорту Ямайка Блу Маунтайн. Сьогодні так називається будь-яка кава Ямайка Блу Маунтайн, оброблена у Валленфорді, на заводі первинної обробки і сортування кави.
 ВІДЕНЬСЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ

Ще називається Світле Французьке обсмажування, Світле Еспрессо обсмажування, Високе обсмажування (Viennese Roast, Light French Roast, Light Espresso Roast, High Roast) - все це є означенням одного ступеня обжарювання, який дещо темніший, ніж традиційна американська норма обсмажування, але світліший, ніж класичне темне обсмажування, що називається обсмажування Еспрессо, Французьке класичне обсмажування або Італійське обсмажування. Напій, приготований з кави Віденського або аналогічного обжарювання, має меншу кислотність і рівніший смак, ніж традиційне Американське «середнє» обсмажування, але меншою мірою передає відмітні смакові особливості, властиві сортам кави.
 ВИШНЯ

Cherry – загальне позначення стиглого фрукта кавового дерева. Кожна вишня, як правило, містить два звичайні кавові зерна або одне зерно пібері.
 ВИРОЩЕНА В ЗАТІНКУ

Shade Grown – термін, що пов'язується з кавою, вирощеною в затінку, під навісом. Арабіка традиційно вирощується в затінку в багатьох (але не у всіх) районах Мексики, Центральної Америки, Колумбії, Перу, Венесуели, а також в інших місцях, таких як Індія, Індонезія і Африка. У решті місць кава зазвичай вирощується під відкритим сонцем, або в нерівномірній тіні. Кава, вирощена в затінку, безумовно ближча до природного середовища, ніж кава, вирощена під прямими сонячними променями. Кращі за якістю традиційні різновиди Арабіки - Бурбон і Тіпіка, вирощуються саме в затінку.
 ВИСОКОГІРНА АРАБІКА

High-grown - Арабіка, вирощена на висоті від 3000 футів (900 метрів), зазвичай значно вище. Якість такої кави в основному перевищує якість кави, вирощеної на менших висотах. Термін «високогірна» також часто використовується для позначення категорії зерна в Латинській Америці.
 ВИННИЙ ПРИСМАК

Так позначають поєднання легкого фруктового, гладкого ніжного смакоароматичного букету, що нагадує такі ж характеристики у хорошого вина; ніколи не вживається для опису кислотності, але використовується для передачі дегустаційних якостей; зустрічається як післясмак у деяких кенійських сортів, а також у вирощених в Ефіопії та Ємені. Дегустаційний термін.
 ВОЛОКНИСТИЙ ПРИСМАК

Кава має волокнистий присмак старих овочів або інших рослин. Дегустаційний термін.
 ВИТРИМАНІСТЬ, ДОЗРІЛІСТЬ

Смак слабо кислий, м'який і приємний. Дегустаційний термін.
 ВЕНЕСУЕЛЬСЬКА КАВА

Має смак не схожий ні на якій інші в Латинський Америці: вона легка і делікатна, в ній менше кислоти, ніж у каві інших латинських країн. Найкращу венесуельську каву отримують в західній частині країни на кордоні з Колумбією. Тут, біля підніжжя Анд, виробляється цілий ряд сортів: типово венесуельська Меріда (Merida), Трухільйо (Trujillo) – кава з підвищеною кислотністю і витонченим смаком. Дещо поступається попереднім, але теж смачна тачіра (Tachira), відома у світі як Кукута (Cucuta) – це колумбійський сорт, який, проте, відвантажується через венесуельський порт Маракайбо. Оскільки ці і ряд інших сортів кави арабіка, що виробляються в штаті Тачіра, експортуються з порту Маракайбо, тому носять узагальнену назву - кава Маракайбос. Колись досить відомим в світі була кава Каракас (Caracas). Зараз її виробництво поступово розширюється. Цей сорт іноді порівнюють з бразильським Сантосом, оскільки він середньої якості і дає середньо насичений кислуватий напій з помірним винним присмаком. Хоча Венесуела і межує з Колумбією, її кава значно різниться за характеристиками від колумбійської, насиченої і екстрактної.
 В’ЄТНАМСЬКА КАВА

В’єтнам експортує переважно робусту. Категоріями якості в’єтнамської робусти вважаються зерна класу Ек-special і ЕК-1. В'єтнам вирощує також і  арабіку, високоякісний сорт якої був в 1974 році завезений з Куби.
  1   2   3   4   5

Схожі:

Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconІ. Методика визначення категорії складності маршрутів гірських туристських...
Методика призначена для оцінки категорії складності маршрутів гірських походів у високогірних районах (В), а також у малих горах...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconМолода письменниця зі Збаража Надійка Гербіш нещодавно видала у світ...
Вало б людям радість, усмішку І надію на краще, – розповідає письменниця. – Книжку «Теплі історії до кави» я колись любила називати...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconЗмагань з гірського туризму в приміщеннях «Висота 2014»

Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconАнтична філософія
Античною філософією прийнято називати сукупність філософських вчень, які розвивалися в давньогрецькому І в давньоримському суспільстві...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconПри реєстрації автомобілів, які були у використані сплачуються наступні платежі: Постійний облік
При реєстрації автомобілів, які були у використані сплачуються наступні платежі
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconПлан лекції: 1 Загальні поняття про ендогенні процеси. 2 Магматогенні процеси
...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconТема 3
...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconТема 3
...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconМитрополит Андрей Шептицький Дванадцять листів до матері Упорядкував...
Сьогодні я хочу перед тобою оправдатися, Мамо, чи, радше, зрадити мій секрет: це не були мої слова, це були слова моїх предків. І...
Altura High Coatepec «Висота» в перекладі з іспанської. Позначає сорти мексиканської кави, які були вирощені у горах iconЗакон україни
Цей Закон регулює майнові І особисті немайнові відносини, що виникають у зв'язку з набуттям, здійсненням та захистом прав інтелектуальної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2015
звернутися до адміністрації
skaz.com.ua
Головна сторінка