Скачати 0.59 Mb.
|
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ» КУРСОВА РОБОТА з дисципліни «Маркетингова товарна політика» Виконав: Студент 3 курсу Групи ЕК-30а Залікова книжка № 061 Казмирчук С.В. Перевірила: Кучіна С.Е Харків 2013 ЗМІСТ
ВСТУП Діяльність будь-якого підприємства відбувається в перемінній економічній обстановці. Підприємство кожен день зіштовхується з різноманітними проблемами у залежності від галузі своєї діяльності, цільової аудиторії або ринку в цілому, ступеню державного впливу. Перш за все, необхідним є визначення потреби в певному товарі на ринку або формування у свідомості потенційних покупців цієї потреби. Це дає змогу розробити ефективний план функціонування за допомогою результативного використовування ресурсів для виготовлення потрібної, якісної та конкурентоспроможної продукції. Для виконання останніх, необхідним є вживання комплексу маркетингових рішень. В практиці маркетингу існує чотири напрями таких рішень, а саме – товарної політики, цінової політики, комунікативної політики, розподільної та збутової політики. Але саме товарна політика є джерелом, основою рішень, адже навколо неї створюються рішення стосовно просування товару на ринок до цільової аудиторії. Маркетингова товарна політика - це комплекс заходів, за яких один або кілька товарів використовуються як основні інструменти виробничо-збутової діяльності фірми; це розроблення і прийняття рішень щодо створення і просування на ринку товарів підприємства. Метою даної курсової роботи є визначення характеристик ринку цукерок на прикладі шоколадних цукерок “Ванілла” від ТМ “Sladko”. Це буде досягнено за допомогою визначення якості, конкурентоспроможності, аналізу упаковки даного товару та оцінки ТМ компанії. ^ 1.1 Поняття товару в маркетингу. Класифікація товарів Товар є першим елементом з усіх «4-«Р» маркетингового комплексу. Товар — продукт природи і людської праці або тільки людської праці у матеріальній і нематеріальній субстанції та у формі послуг, який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби і призначений для обміну і купівлі-продажу. Визначальною класифікаційною ознакою є мета застосування товару. Виходячи з цього принципу, усі товари підрозділяються на:
Споживчі товари класифікуються ще по двох ознаках. Перша ознака — це ступінь довговічності матеріальної відчутності, тобто характер споживання. Відповідно до цієї ознаки виділяють три категорії споживчих товарів: 1. Товари короткострокового користування; 2. Товари тривалого користування; 3. Послуги. Другою класифікаційною ознакою споживчих товарів є поводження покупця, його звички в споживанні. Відповідно до цієї ознаки виділяються: 1. Товари повсякденного попиту. 2. Товари попереднього вибору. 3. Товари особливого попиту. З погляду маркетингового підходу всі товари можуть бути підрозділені на дві групи: стандартизовані і диференційовані товари. 1.2 Рівні товару У практиці маркетингу зазвичай розрізняють три основні рівні товару: 1. товар за задумом. Товар за задумом перебуває у центрі загального поняття товару. 2. товар у реальному виконанні. 3. товар із підсиленням (підкріпленням). 1.3 Дослідження характеристик товару Товар що досліджується – цукерки “Ванілла” – потребує перш за все визначення основних техніко-економічних характеристик товару, які наведені у таблиці 1.1. Таблиця 1.1 – Основні техніко-економічні характеристики цукеркок “Ванілла” ТМ “Sladko”
Закінчення таблиці 1.1
Товар, що досліджується, цукерки, призначений для утамовування голоду, зберігається не більш 3-х місяців, приємного темно-коричневого кольору, зручний для перенесення, має високу якість, що підтверджується сертифікацією міжнародних стандартів, є екологічним та безпечним. 1.4 Характеристика ринку товару, що досліджується Ринок шоколадних виробів, зокрема цукерок, відрізняється від інших ринків найбільшою стабільністю попиту, а також тим, що споживачами його товару є більшість мешканців регіону. Недавно ринок продуктів харчування мав негативну тенденцію, що було пов’язано зі зниженням купівельної здатності населення, із невисокою якістю та недостатнім асортиментом вітчизняної продукції. Зараз, з пожвавленням економічної активності в цілому, обставини покращилися. За результатами 2012 року, найбільшим виробником на ринку цукерок виступає така торгова марка як “Roshen”. Жваво “набирає оберти” торгова марка “Шокорай”. Решту поділяють дрібні виробники, серед яких підприємство «Sladko», в асортимент якого входять цукерки “Ванілла”. Отже, товарами-конкурентами є: 1. ТМ “Roshen” 2. ТМ “Шокорай” За допомогою таблиці будуть зручно згруповані основні техніко-економічні характеристики товарів, але вже в бальному вираженні у порівнянні з товаром, що досліджується. Оцінка буде здійснюватися за наступною таблицею: Таблиця 1.2 - Порівняльна характеристика техніко-економічних показників товарів-конкурентів
Дизайн: цікавий, інформаційно-насичений – 1; не пророблений – 0. ^ 2.1 Теоретичні основи сегментування ринку споживчих товарів Сегментування – це поділ усього ринку на окремі частини (сегменти), кожен з яких охоплює більш або менш однорідні групи потенційних покупців з приблизно однаковими споживчими перевагами і стереотипом поведінки. Через політику сегментації ринку, що її проводить фірма, втілюється в життя найважливіший принцип маркетингу - орієнтація на споживача. Сегмент — це об'єднана, попередньо виявлена кількість споріднених споживачів товару чи послуги за певними ознаками. До основних ознак сегментування ринку належать: 1. Географічні ознаки: розташування регіону; чисельність та щільність населення; структура комерційної діяльності; динаміка розвитку регіону тощо. 2. Психографічні ознаки: соціальний клас; спосіб життя; особисті якості. 3. Поведінкові ознаки: привід для здійснення купівлі; пошук вигоди; статус постійного користувача; інтенсивність споживання; прихильність до марки; поінформованість про товар тощо. 4. Демографічні ознаки: вік; стать; розмір сім'ї; рівень доходів; рід занять; освіта; національність. 2.2 Методичні основи вибору стратегії охвату ринку на основі сегментування Виходячи зі своїх завдань на ринку та місії, підприємство у процесі здійснення сегментування може планувати свою діяльність у межах ринку взагалі, у кількох сегментах або в одному сегменті. Відповідно воно обере для себе один з рівнів сегментування ринку — масовий, концентрований або диференційований маркетинг. Кожен рівень сегментування вимагає розробки окремого комплексу маркетингу для ринку чи цільового сегмента. 1. Масовий (недиференційований) маркетинг застосовують щодо продуктів підприємства, які важко представити на ринку з огляду на їх певні унікальні властивості. Наприклад, борошно, цукор. Тож саме масовий маркетинг застосовують відносно досліджуваного товару. 2. Диференційований маркетинг застосовують для більшості товарів широкого вжитку і він передбачає розробку комплексу маркетингу (4-«Р») стосовно кожного сегмента. 3. Концентрований (цільовий) маркетинг найчастіше застосовують на ринку товарів виробничого призначення і він передбачає розробку комплексу маркетингу, спрямованого на певний цільовий сегмент. Наприклад, підприємство-виробник постачає певні агрегати або механізми для виробника складної побутової техніки, верстатів, автомобілів тощо. 2.3 Сегментування ринку досліджуваних товарів Сегментування ринку цукерок доцільно проводити за результатами анкетування, що представлено в розділі 7. Таблиця 2.1 – Сегментування ринку цукерок
Згідно з отриманими результатами сегментування можна зробити висновки про те, що більша частка покупців цукерок – працездатне населення (75%), що проживає у Харкові (40%). Майже порівну респонденти увійшли у групи, які споживають цукерки як 1-2 рази на тиждень, так і менш 1 разу на місяць, і 1-2 рази на місяць. Аналіз привабливості ринкових сегментів оцінюється шляхом застосування матриці БКГ. Вона дозволяє підприємству класифікувати кожний товар за його часткою ринку стосовно основних конкурентів і за темпами зростання галузі. Матриця БКГ дозволяє підприємству класифікувати кожний стратегічний господарський підрозділ (СГП), який відповідає за асортиментну групу або окремий товар підприємства з концентрацією на конкретному ринку, за його часткою ринку стосовно основних конкурентів та за темпами росту галузі. Матриця передбачає чотири типи СГП: "Зірки", "Дійні корови", "Важкі діти", "Собаки" і пропонує стратегії для кожної з них. Спочатку розробляється характеристика портфелю підприємства. Виконується розрахунок показників ринкової позиції товарів фірми, що занесені у відповідну таблицю: Таблиця 2.2 - Розрахунок показників ринкової позиції товарів фірми
Закінчення таблиці 2.2
Розрахунок частки ринку по нашому підприємству: 1. Др1 = 3000/35250*100= 9% Темпи росту розвитку ринку – це показники динаміки (швидкості) зміни ринкових процесів, що характеризуються рухом продукції на ринку, зміною об’єму реалізації і можуть бути визначені через індекс темпу зросту за останній розглянутий рік. Тепер необхідним є розрахунок наступної таблиці для матриці БКГ: Таблиця 2.3 - Розрахунок показників росту ринку та відносної долі ринку
|
![]() | Курсова робота з фінансового обліку Курсова робота – це завершальний етап вивчення курсу “Фінансовий облік”, підсумок самостійного комплексного дослідження студентом... | ![]() | Методичні вимоги та рекомендації для створення, реєстрації й оцінювання... Курсова робота – це вид науково-дослідницької роботи, що має навчальну мету І служить інструментом контролю за якістю навчального... |
![]() | Курсова робота | ![]() | Курсова робота |
![]() | Курсова робота | ![]() | Категорія простору в музичній культурі ХХ століття Курсова робота Вступ |
![]() | Курсова робота Теоритичні основи застосування економічних методів управління у підприємствах торгівлі | ![]() | Київський національний університет культури І мистецтв кафедра комп’ютерних наук курсова робота |
![]() | Курсова робота Науковий керівник старший викладач кафедри фінансів Збройних Сил майор О. П. Остапенко | ![]() | Курсова робота Документальне оформлення та методика обліку особового складу, використання робочого часу та виробітку 20 |