Роль білків для людського організму




Скачати 44.57 Kb.
НазваРоль білків для людського організму
Дата конвертації20.06.2013
Розмір44.57 Kb.
ТипДокументы
skaz.com.ua > Біологія > Документы
РОЛЬ БІЛКІВ ДЛЯ ЛЮДСЬКОГО ОРГАНІЗМУ
Борис Скачко,

завідувач відділу фітотерапії науково-виробничого об’єднання «Юстас».
Білкова їжа в раціоні людини має першочергове значення для нормального обміну речовин. Бо в організмі практично немає процесу, в якому білки не брали б участі. Адже всі реакції обміну речовин відбуваються за допомогою ферментів. А всі ферменти — це білки. Тому їх можна порівняти з двигуном, який спрямовує обмін речовин у потрібному напрямі.

Але, щоб білкова їжа повноцінно засвоїлася, а вона досить довго перетравлюється в шлунку, треба дотримуватися певних правил. Слід зазначити, що продукти білкового обміну (відходи) досить складно виводяться з організму.

Білкова їжа може бути рослинного походження (квасоля, соя, гриби тощо) і тваринного (м’ясо, риба, молочні продукти). Донині триває багато суперечок щодо переваг тієї чи тієї. Вегетаріанці наполягають на шкідливості тваринних білків, «м’ясоїди» стверджують, що рослинні є неповноцінними. Насправді ж в раціоні людини мають бути обидва види білків. Яких більше? Це залежить від кількох чинників, зокрема: умов проживання, стану здоров’я тощо.

Якщо людина перебуває в умовах екваторіального клімату — вживання білків тваринного походження потрібно зменшити до мінімуму або зовсім вилучити їх з раціону. Бо в процесі їх травлення виділяється тепло. Підвищення температури тіла може спричинити перегрів, тепловий удар або навіть гіпертонічний криз, інфаркт, інсульт тощо. Цієї умови потрібно дотримуватися в літній період і мешканцям наших географічних широт.

Якщо ж людина живе в умовах холодного клімату, то саме білкова їжа тваринного походження допомагає підтримувати температуру тіла, уникати переохолодження та відмороження.

Отже, всі теорії потрібно сприймати та використовувати без відриву від тих умов, в яких вони виникли або використовуються. Тоді зникнуть суперечки.

Температура теплового комфорту перебуває в межах від 18 до 24°С. За підвищення температури навколишнього середовища діяльність організму стає напруженішою. За температури 33°С та більше, а особливо в умовах підвищеної вологості повітря, система терморегуляції починає працювати зі значним перевантаженням. Адже за такої температури гальмується основний механізм охолодження — шляхом випаровування поту зі шкіри. І будь-яке додаткове зігрівання організму може мати негативні наслідки. Якраз тому в системі оздоровлення аюрведа, що виникла в умовах саме вологого та спекотного тропічного клімату, пропагується вегетаріанство.

Значно більший діапазон температур організм людини може витримати за зниженої температури навколишнього середовища. Зберегти сталу температуру тіла допомагає відповідний одяг та вживання білкової їжі тваринного походження, що збільшує інтенсивність обміну речовин на 40% та підтримує температуру ядра тіла.

Якщо проаналізувати особливості травної системи людини, то стає зрозумілою помилковість теорій і вегетаріанців, і затятих м’ясоїдів. Бо якби природа передбачила людині винятково рослинне харчування, то подбала б про те, щоб вона мала 4 шлунки (як у жуйних, наприклад у корови) або 30 метрів кишківника (як у більшості травоїдних). У людини поки що 1 шлунок та менше 10 метрів кишківника. Але й від хижаків людина відрізняється, а то у неї мало б бути лише 3—4 метри кишківника.

Отже, природа поставила людину між хижаками та травоїдними, щоб вона мала змогу пристосовуватися до умов навколишнього середовища, безболісно змінюючи раціон харчування.
_______________________________
^ В ЯКУ Ж ПОРУ ДОБИ БІЛКОВА ЇЖА НАЙПОВНОЦІННІШЕ ЗАСВОЮЄТЬСЯ?
У першій половині дня.

Чому? По-перше, тому, що для повноцінного травлення білків потрібно близько 5—6 годин. По-друге, процес її засвоєння залежить від інтенсивності обміну речовин. Якщо ж людина після вечері відпочиває, інтенсивність обміну речовин зменшується. А відтак «недотравлені» білки зі шлунка потрапляють у кишечник, зумовлюючи процеси бродіння, підживлюючи гельмінтів та активізуючи патогенну мікрофлору.

По-друге, білки підвищують температуру тіла. Тож у разі вживання вранці активують обмін речовин та підвищують працездатність, а ввечері перешкоджають відпочинку та спричинюють безсоння. Адже ввечері, коли людина готується відпочивати, інтенсивність обміну речовин та температура тіла мають знижуватися. Вживання ж білків перешкоджає цьому процесу.

По-третє, для видалення продуктів обміну білків потрібно вживати досить велику кількість рідини, яка б виводила шкідливі продукти обміну, що утворилися під час травлення білків. Якщо вона буде спожита ввечері — з’явиться потреба вставати вночі, бо виникнуть позиви до сечовипускання (перешкоджаючи повноцінному сну). Якщо вживати білки без достатньої кількості рідини, з часом виникнуть проблеми з нирками та суглобами.
_______________________________
^ В ЯКІЙ КІЛЬКОСТІ ПОТРІБНО ВЖИВАТИ БІЛКОВУ ЇЖУ?
Норми відомі: 1 г білків на кожний кілограм маси тіла на добу. Якщо людина займається важкою фізичною працею — трішки більше. Білкова ж дистрофія виникає у тому разі, якщо в організм протягом тривалого часу щоденно потрапляє менше 0,33 г білків на кожний кілограм маси тіла.

Вживати білкову їжу менш як за 3—4 години перед значними фізичними навантаженнями або перед потенційними стресовими ситуаціями не варто, бо процес їх травлення знову ж таки загальмується, а кількість токсинів у крові збільшиться. Це відразу позначиться на нервовій системі людини, підвищить її дратівливість. І зі стану стресу вийти буде досить складно.
_______________________________
^ ЯК ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ БІЛКОВУ ЇЖУ?
Звичайно, тільки тоді, коли є апетит. Адже поява апетиту супроводжується не тільки зниженням рівня цукру в крові, а й утворенням шлункового соку, та свідчить про готовність шлунка перетравлювати саме білкову їжу. Але, навіть почуваючись дуже голодним, не потрібно ковтати непережовану їжу. Що ретельніше вона буде подрібнена — то ліпше засвоїться. Що смачнішою буде — то корисніше.

Але якщо попри виконання всіх умов спостерігається метеоризм та відходження газів із запахом — або травна система потребує корекції, або в травному тракті є гельмінти та найпростіші. У цьому разі потрібно вжити заходів, щоб позбутися їх.
_______________________________
^ КОМУ ПОТРІБНО БУТИ ОСОБЛИВО ОБЕРЕЖНИМ ПІД ЧАС ВЖИВАННЯ БІЛКОВОЇ ЇЖІ?
По-перше, людям літнього віку. У них травна система ослаблена, тож її не треба перевантажувати білками.

По-друге, тим, хто має захворювання травного тракту. У них процес засвоєння білків може бути порушеним із самого початку.

По-третє, хворим із хронічними виснажливими недугами, а також тим, хто одужує (цим категоріям теж не варто перевантажувати травну систему).

По-четверте, людям із захворюваннями нирок (пієлонефрит, гломерулонефрит, ниркова недостатність), обмінно-дистрофічними захворюваннями суглобів. Нераціональне вживання білкової їжі призведе до загострень та втрати не тільки працездатності, а й життя.

Схожі:

Роль білків для людського організму iconЛекція №7 обмін білків І нуклеїнових кислот
Під час травлення в шлунково-кишковому тракті білки розпадаються до амінокислот. Утворені амінокислоти використовуються для синтезу...
Роль білків для людського організму icon«Фізіологія дихання». Предмет : фізіологія людини Курс 2 Семестр 1 Спеціальність
Система дихання є чи не найголовнішою системою людського організму. Саме завдяки їй всі органи І системи організму отримують необхідний...
Роль білків для людського організму iconПервомайський медичний коледж
Саме завдяки ній всі органи І системи організму отримують необхідні поживні речовини та кисень І виділяють назовні продукти обміну,...
Роль білків для людського організму iconПервомайський медичний коледж
Саме завдяки ній всі органи І системи організму отримують необхідні поживні речовини та кисень І виділяють назовні продукти обміну,...
Роль білків для людського організму iconБілок своєрідний будівельний матеріал. Білок необхідний для живлення...
Поєднання тваринних білків з алкоголем приносить величезну шкоду, тому що алкоголь тримає в облозі пепсин, необхідний для перетравлювання...
Роль білків для людського організму iconЗагальна характеристика білків та їх склад
Серед органічних сполук, що входять до складу клітини, перше місце займають білки. Вони становлять у середньому 18-21% загальної...
Роль білків для людського організму iconПлан. Початки людського життя. Кочові племена на територыъ України
На території сучасної України давні люди з’явилися майже 1 млн років тому. Першою формою людського співжиття було первісне суспільство,...
Роль білків для людського організму iconТема: «Біогенні s -елементи; біологічна роль, застосування в медицині»
Для нормального протікання фізіологічних процесів потрібне нормальне насичення організму мікроелементами, при якому вміст мікроелементів...
Роль білків для людського організму iconРоль людського фактору в автоматизації
Бажання керівника зрозуміле автоматизація окремих видів діяльності дозволяє вирішити безліч організаційних проблем, які призводять...
Роль білків для людського організму icon1. Структурно-функціональна організація організму людини
Модуль Нервова регуляція функцій організму
Додайте кнопку на своєму сайті:
Школьные материалы


База даних захищена авторським правом © 2015
звернутися до адміністрації
skaz.com.ua
Головна сторінка